Evaluare Stocuri

Evaluare Stocuri

Ramura a Evaluarii de Bunuri Mobile, evaluarea stocurilor si marfurilor este o categorie speciala care necesita un evaluator anevar cu experienta .

În funcţie de modul de efectuare în timp a evaluării şi în funcţie de scopul urmărit, se disting mai multe momente principale de evaluare a stocurilor, şi anume:

  • evaluarea stocurilor la intrare în patrimoniu;

  • evaluare stocuri de marfa la inventariere;

  • evaluare stocuri de marfuri la bilanţ ( închiderea exerciţiului);

  • evaluarea stocurilor la ieşire din patrimoniu.

  1. Evaluarea mărfurilor la data intrării în patrimoniu este practicată la înregistrarea operaţiilor economice în contabilitate pe tot parcursul desfăşurării activităţii, fiind numită şi evaluare curentă. Regula generală de evaluare la intrarea în patrimoniu este costul istoric. Costul stocurilor trebuie să cuprindă toate costurile aferente achiziţiei şi prelucrării, precum şi alte costuri suportate pentru a aduce stocurile în forma şi în locul în care se găsesc în prezent.

  2. Evaluarea mărfurilor la data inventarierii se face la valoarea actuală (justă, de piaţă) sau de utilitate, denumită şi valoare de inventar. Valoarea de inventar este deci egală cu valoarea actuală, care este o valoare estimată, ce se apreciază în funcţie de piaţă şi de utilitatea bunului pentru unitatea comercială.

  3. Evaluarea mărfurilor la bilanţ (închiderea exerciţiului). Evaluarea bilanţieră a stocurilor constituie o acţiune complexă, efectuându-se cu prilejul închiderii conturilor la finele exerciţiului, în vederea întocmirii bilanţului contabil. Ca regulă generală, la întocmirea bilanţului contabil stocurile trebuie evaluate la valoarea cea mai mică dintre cost şi valoarea realizabilă netă.

  4. Evaluarea mărfurilor la ieşirea din patrimoniu, respectiv la darea în consum a unor elemente patrimoniale sau alte ieşiri, se face la valoarea de intrare, care poate fi determinată cu aplicarea următoarelor formule de determinare a costului. Pentru evaluarea mărfurilor la ieşirea din patrimoniu, reglementările naţionale şi standardele internaţionale recomandă următoarele metode de evaluare:

Indiferent de metoda adoptată, evaluarea stocurilor reprezintă o problemă a cărei rezolvare depinde de complexitatea structurii sortimentale, fiscalitate şi rentabilitate. Structura sortimentală impune folosirea aceleaşi metode care să asigure o evaluare cât mai exactă în raport cu realitatea, fără a amplifica volumul muncii de calcul.

Fiscalitatea şi rentabilitatea sunt principalii factori care condiţionează adoptarea unei metode sau a alteia, deoarece evaluarea cantităţii de stocuri la sfârşitul perioadei este cheia care conduce la supra sau subevaluarea profitului, iar pe această bază încadrarea sau nu în principiul prudenţei.

De ce sa lucrezi cu noi? Tu alegi responsabil!

✅ Avem in portofoliu lucrari de amploare la societatile de constructii din top 5, centre comerciale renumite, mall-uri, flote auto din companii de taxi, parcuri auto, utilaje rare utilizate de catre societati cu renume, echipamente medicale din spitalele din Romania

✅ Un evaluator ANEVAR fără experiență iți poate da peste cap tot planul: întarzierile în predarea proiectului sunt cauzate de faptul că un evaluator bunuri mobile trebuie să depună un efort și un timp mărit pentru a ajunge la o concluzie. De altfel, dacă apelezi la cineva cu putină experientă și chiar în necunoștință de cauză, nu poți primi o evaluare corectă a timpilor, costurilor și anvergura proiectului, iar rezultatul poate fi viciat.

✅ Pentru că obții un preț bun fără comisioane de intermediere.

Vreti o oferta de pret pentru evaluare stocuri? Sunati-ne la 0726.62.61.70 sau solicitati oferta gratuit direct de la evaluator autorizat ANEVAR.

Iata o parte a lucrarilor din portofoliul nostru

Ai gasit informatii de folos?

Dacă am reușit să facem măcar puțină lumină în subiectul care te interesează, dă-ne șansa să te ținem la curent cu noutățile din domeniu, mereu la timp și la preț zero!

× Cu ce te putem ajuta?

Enter your keyword