Impozitul pe proprietati imobiliare- Raportare Financiara

Dupa cum bine stiti, sau nu, s-a modificat valoarea impozabila prin cresterea acesteia datorita modificarilor operate in art. 457 din Noul Cod Fiscal, cota de impozitare fiind stabilita de catre fiecare autoritate locala. Impozitul pe cladirile rezidentiale va creste pentru toate cladirile rezidentiale ale persoanelor fizice din varii motive : baza impozabila a crescut de la 935 lei/mp la 1000 lei/mp , coeficientul de conversie de la suprafata utila la suprafata desfasurata a crescut de la 1.2 la 1.4 , procentul cu care autoritatile locale pot majora baza de impozitare de la 20% la 50% a crescut.

Ca informare generala,nivelul cotei de impozitare a crescut de la 0.1% la o valoare din intervalul 0.2%-1.3% in cazul cladirilor nerezidentiale. Valorile exacte sunt stabilite de catre fiecare autoritate locala.

Apartamentelor si caselor unde se afla sediul unei firme cu activitate si pentru care sunt deduse cheltuielile de catre chirias vor fi considerate cu utilizare nerezidentiala . Prin urmare, impozitul va fi crescut si aplicat asa cum se aplica pana acum companiilor ce au proprietati imobiliare pe numele lor.

Astfel, revine obligatia persoanelor fizice de a solicita unui evaluator autorizat realizarea unui raport de evaluare din care va rezulta valoarea impozabila asupra careia se va aplica nivelul cotei de impozitare stabilit de catre autoritatea locala.

In ceea ce priveste interesul persoanelor juridice, avem cateva clarificari:

Valorile de impozitare se vor utiliza doar in relatia cu autoritatile locale, astefel ca, incepand cu anul 2016, vor coexista doua valori ale cladirilor (cea din bilant si cea impozabila raportata la autoritatile locale)

Daca persoana juridica are implementat un sistem contabil bazat pe „valoarea justa”, vor fi necesare doua rapoarte de evaluare (unul pentru raportare financiara si unul pentru impozitare).

Evaluarile trebuiesc finalizate in intervalul 1 ianuarie – 15 martie.

Categoriile de utilizare ale cladirilor sunt declarate de catre contribuabil dupa cum urmeaza: rezidentiala, nerezidentiala sau mixta.

Sa aveti o zi frumoasa,

Echipa RomaniaBook.ro

Ai gasit informatii de folos?

Dacă am reușit să facem măcar puțină lumină în subiectul care te interesează, dă-ne șansa să te ținem la curent cu noutățile din domeniu, mereu la timp și la preț zero!

× Cu ce te putem ajuta?

Enter your keyword